Waar moet mijn zonnebrandcrème aan voldoen?

Een goede zonnebrandcrème beschermt de huid tegen verbranden en huidveroudering. Op voorwaarde dat je de juiste crème op de juiste manier gebruikt. Maar waar moet je rekening mee houden om “juist” te smeren?

Wat zegt de zonbeschermingsfactor (SPF) over de mate van bescherming?
​De SPF die je op een zonneproduct vindt zegt alleen iets over de mate waarin het product je beschermt tegen UVB-straling. UVB-straling veroorzaakt zonnebrand. Maar vroegtijdige huidveroudering en verstoringen van het immuunsysteem worden veroorzaakt door UVA-straling. Beide stralingen dragen bij tot het risico op huidkanker. Gebruik dus alleen zonnebrandproducten die zowel tegen UVB- als UVA-straling beschermen.

De zonbeschermingsfactor (SPF) geeft aan hoe goed een product tegen zonnebrand en dus vooral UVB-straling beschermt:

Lage bescherming: SPF 6-10                                  

Gemiddelde bescherming: SPF 15-20-25

Hoge bescherming: SPF 30-50

Zeer hoge bescherming: SPF 50+

Factor 10 = 90% vermindering UV-straling

Factor 12 = 92% vermindering UV-straling

Factor 20 = 95% vermindering UV-straling

Factor 30 = 97% vermindering UV-straling

Factor 50 = 98% vermindering UV-straling

Als je naar bovenstaande percentages kijkt, kan je concluderen dat in principe het gebruik van een factor tussen de 10 en 30 voldoende bescherming biedt. Hogere factors geven zo goed als geen extra bescherming extra. Ze zijn wel duurder en bevatten hogere concentraties chemische UV-filters (met als gevolg een grotere kans op allergische reactie) of wit makende mineralen.

Hoe goed ben je echt beschermd?
De meeste mensen smeren veel te weinig zonnebrandcrème. Zonnebrandcrèmes moeten in voldoende hoeveelheid worden aangebracht wil je effectief de beschermingsfactor bereiken die op de verpakking staat aangegeven. Dat wil zeggen: 2 mg per cm2 of 30 g voor de bescherming van een volwassen lichaam van gemiddelde grootte. Reken voor gezicht en hals ongeveer 3 g (= ongeveer 1 theelepel), voor armen en schouders, voor benen en voeten, en voor borst, buik en rug telkens ongeveer 6 g ( = 2 theelepels). 

​Uitgaande van twee smeerbeurten per dag, op een gemiddelde zonnige strandvakantiedag, is je standaardverpakking van 250 ml, als het goed is, dus na 3 dagen leeg. En dan houden we geen rekening met het feit dat je eigenlijk na elke zwembeurt opnieuw zou moeten smeren. Dat is dus bij niemand het geval. De meeste mensen smeren nog geen derde van de vereiste hoeveelheid. Ga het voor jezelf maar eens na: is jouw fles zonnecrème binnen de drie dagen op?

Het feit dat we te weinig smeren heeft natuurlijk een invloed op de beschermingsfactor die we daadwerkelijk op de huid hebben. Stel dat je maar net iets minder dan een kwart van de vereiste hoeveelheid smeert (en dat komt aardig in de buurt van de realiteit) dan wordt een factor 50 op de verpakking in werkelijkheid een factor 12 op de huid. Een factor 30 wordt een factor 7, een factor 20 wordt een factor 5. Dokters en dermatologen houden rekening met ons smeergedrag en zullen dan ook altijd een factor 50 of meer aanbevelen. Dat is jammer want om die hoge factoren te bereiken moeten er meer ongezonde, milieuonvriendelijke, allergene synthetische filters worden toegevoegd en daar is je huid natuurlijk ook niet blij mee. Bij de gezondere producten, op basis van minerale filters, resulteert dit in een stuggere smeerbaarheid en een toenemende witte schijn op de huid en dat is ook niet echt prettig. 

Waar je nog meer op moet letten:
Een zonnebrandcrème op basis van een synthetische filter (de meeste) werkt pas een half uur na het aanbrengen. Als je merkt dat je een beetje begint te verbranden is “even bijsmeren” dus geen optie, je bent dan al te laat. Producten op basis van minerale filters werken wel onmiddellijk na het aanbrengen.

Smeer je regelmatig in, het liefst om de 2/3 uur. Ben je in aanraking met water of zweet geweest smeer dan extra vaak!

​Vermijdt zonneproducten met een geurtje. Parfums kunnen een onaangename reactie op de zon of blijvende huidverkleuring veroorzaken. Bovendien triggeren ze zonneallergie.

Zonneproducten zijn beperkt houdbaar! De kracht van synthetische UV-filters neemt af met de tijd. Ze blijven na opening gemiddeld een jaar goed. Zonneproducten op basis van minerale filters blijven langer goed. De werking van minerale filters gaat immers niet achteruit.

Kortom ben je bewust van de noodzaak je huid goed te beschermen, welke zonnebrandproducten je gebruikt en hoe vaak je je insmeert.

En dan nu lekker genieten van het prachtige weer (wat hopelijk snel komen gaat) want de zon heeft ook zeker zijn voordelen! Zo zorgen zonnestralen voor een goed humeur, het kan huidziekten zoals eczeem en psoriasis helpen verminderen en zonlicht zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam, die nodig is voor gezonde botten, spieren en een goede weerstand.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *