Huidproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Maar de meest voorkomende oorzaak is toch wel stress. Graag wil ik even inzoomen op “stress” omdat ik van mening ben dat stress een veelvoorkomend probleem is. Vooral nu (in tijden van corona) merk ik dat enorm veel mensen in angst en stress leven. Zodra we chronische stress ervaren gaat ons lichaam hier op reageren. Dit kunnen klachten zijn van vermoeidheid of niet meer in staat zijn helder te denken tot ernstige depressieve klachten of zelfs ziektes.
Wat kunnen we zelf doen als we stress ervaren? Hoe voorkom je stress en wat gebeurt er in ons lichaam als we stress ervaren?
Op het moment dat er gevaar dreigt worden stresshormonen aangemaakt, andere systemen worden plat gelegd en jij wordt verondersteld te gaan vechten of te vluchten. De meeste mensen doen dat niet, met als gevolg dat ze blijven zitten in de stressvolle situatie. Naast dat systemen worden plat gelegd, blijven stresshormonen aangemaakt worden. Tegelijkertijd worden er geen gelukshormonen aangemaakt, waardoor hormonale disbalans ontstaat (te veel stress hormonen en te weinig gelukshormonen). Er ontstaat dan een tekort aan gelukshormonen dat nog veel meer ellende geeft dan alleen stress. Je bent dan niet meer vooruit te branden, je hebt weinig tot geen zelfvertrouwen meer, het mist je aan daadkracht, je kunt niet meer helder denken, je kunt geen nieuwe informatie meer opnemen etc. Je krijgt nog meer stress, angst, paniekaanvallen en depressieve gevoelens. Allemaal als gevolg van een tekort aan gelukshormonen.
De manier om nieuwe gelukshormonen aan te pakken is voeding! Je lichaam heeft bepaalde eiwitten nodig. Aminozuren! Uit die aminozuren maakt je lichaam nieuwe gelukshormonen aan. Neem bijvoorbeeld dopamine. Daar krijg je zelfvertrouwen en daadkracht van. Om dopamine aan te kunnen maken is het stofje tyrosine voor nodig. Tyrosine zit in voeding in de eiwitten, is een aminozuur en wordt d.m.v. stofwisselingsprocessen uiteindelijk omgezet in een hormoon. Bij slaapproblemen is tekort aan serotonine. Serotonine is de bouwstof voor het slaaphormoon melatonine. Maak je meer serotonine aan door de juiste dingen te eten, ga je ook beter slapen. In het geval van depressie is tekort aan serotonine en vaak ook dopamine. Zodra je aan de slag gaat met voedingsstoffen tot je te nemen om meer gelukshormonen aan te maken, zullen de klachten verminderen tot zelfs verdwijnen.
Kortom iedereen met langdurige stress krijgt te kort aan gelukshormonen en die tekorten kan je met de juiste voedingsstoffen weer oplossen. Aan de ene kant kun je met voedingsstoffen stress verlagen en tegelijkertijd kan je weer nieuwe gelukshormonen aanmaken met de juiste voedingsstoffen.
Daarnaast kun je bovenstaand fysiek versterken door te sporten of te wandelen in het bos. Maar zeker ook door te kijken wat mogelijk is om je mentaal, energetisch en emotioneel op te laden. Er bestaan verschillende methodes om negatieve gedachten en emoties los te laten of om blokkades die vast zitten in jouw systeem op te heffen. Denk aan ademhalingstechnieken, bodymindrelease, Sedona methode, reiki, meditatie en nog veel meer!
Waarom weten we hier zo weinig van? In de opleiding van artsen komt voeding niet aan bod. Wel een stukje w.b.t. macronutriënten maar helaas niks over micronutriënten als mineralen, vitamines, kruiden etc. Er wordt geleerd symptomen te bestrijden en niet preventief te handelen. En vaak wordt zelfs niet gekeken naar waar de oorzaak van de klacht zit. Dat maakt dat er een gat ontstaat in het advies van wat de arts je meegeeft en wat nog meer werkend voor je kan zijn. Ik ben van mening dat als we allemaal bewust zijn van wat we eten (daarmee bedoel ik de juiste voedingsstoffen tot ons nemen), daarnaast bewuster leven op zowel fysiek, mentaal, energetisch en spiritueel niveau, we preventief zorgen voor een krachtig immuunsysteem, balans in onze hormonale huishouding en een sterke persoonlijkheid. Zo zijn we automatisch minder vatbaar voor ziektes en stress. Laat dat nou net de basis zijn voor een gezonde huid en om te kunnen stralen!