Goede voornemens volhouden met waardevolle mindfulness tips

Carola-van-der-Poel-Beauavis-Schoonheidssalon-Laren-Huidverbetering-Reiki-Bindweefselmassage-

Elk jaar staat voor een fris begin. Een kans om onszelf een andere, betere richting in te sturen met betere gewoontes. Helaas gebeurt het vaak dat je aan het eind van het jaar terugkijkt en je beseft dat je je goede voornemens veel minder lang hebt volgehouden dan je graag zou willen. Hoe komt dit?

Als het gaat om goede voornemens maken we een cruciale denkfout: we denken dat we er gewoon even voor moeten gaan of dat we in één keer alles moeten omgooien. Als je dit doet is het onmogelijk om deze nieuwe gewoontes het hele jaar vol te houden.

Je valt terug in automatisch aangeleerd gedrag. Het volhouden van goede voornemens is moeilijk, omdat aangeleerd gedrag ontstaat door de jaren heen. Het is dus logisch dat je dit niet in één of twee maanden afleert. Deze patronen blijven bestaan, je kunt ze niet wissen, je kunt alleen maar een nieuw hersenpatroon en gedragspatroon aanleren. 

Dit aanleren kost veel tijd en daarom is het goed om niet alleen in januari te werken aan goede voornemens, maar jezelf voor te nemen het hele jaar bewust te zijn van je denk- en gedragspatronen.

Bewustwording
Het begint met de eerste stap: bewustwording. Wil je bijvoorbeeld je eetpatroon aanpassen? Wees je dan bewust van wat je eet. Wat doet dit met je lichaam? Het gaat om weten wat je eet zodat je (verantwoorde) keuzes kunt maken, keuzes die bij jou passen als persoon. Verdiep je in gezonde voeding. Hoe meer je weet over het verschil tussen energie gevende en energie rovende voeding, hoe makkelijker het wordt om blijvend gezonde keuzes te maken. 

Grijp je toch naar ongezonde voeding, probeer dan stil te staan bij hoe je je daarna voelt. Hoe is je energielevel? Heb je last van je darmen? Wat voor effect heeft de ongezonde voeding op je lichaam? Hoe meer je hiervan bewust wordt, hoe meer redenen je de volgende keer hebt om ongezonde voeding te laten staan.

Keer naar binnen toe
Meditatie zorgt letterlijk voor een verandering in je brein. Door te mediteren leer je je brein al z’n aandacht op één ding te richten. Dat kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, maar ook geluiden, emoties en gedachten lenen zich prima om je aandacht op te focussen. 

Door af en toe naar binnen te keren ervaar je rust. Je leeft automatisch bewuster, bekijkt lastige situaties vanaf een afstand i.p.v. dat je je laat leiden door emoties, je maakt bewustere keuzes die goed zijn voor jezelf. Meditatie kan dus een geweldig middel zijn om je goede voornemens vol te houden. Hoe bewuster je leeft, hoe kleiner de kans dat je terugvalt in aangeleerd, automatisch gedrag.

Zelfreflectie
Er zijn twee momenten waarop je zelfreflectie kunt toepassen bij meditatie: ervoor of erna. Wanneer je vóór het mediteren reflecteert, kun je je intentie meenemen als je gaat mediteren. Let er wel op dat je niet over die intentie gaat nadenken, want het is ook belangrijk om alles los te laten. Reflecteer je ná het mediteren, dan ben je al meer tot verstilling gekomen. Dit geeft je de mogelijkheid vanuit je intuïtie te reflecteren in plaats vanuit ratio. Je hebt meer losgelaten, waardoor er meer ruimte ontstaat voor blijvende verandering. 

Zelfreflectie kan helpen bij het volhouden van goede voornemens, omdat het een tool is om inzicht te krijgen in je gedrag. Waarom doe je wat je doet? Ken jij je sterke én je zwakke kanten? Zie jij wat anderen zien van jou? 

Het geheim van zelfreflectie zit in het vinden van een structuur om jezelf te observeren. Door jezelf vragen te stellen, creëer je inzicht in je gedragspatronen. Let er bij het beantwoorden van de vragen op dat je je beperkt tot de feiten en niet je mening geeft. Je kijkt als het ware naar jezelf en beschrijft objectief wat je ziet.

Maak je doelen concreet
Goede voornemens zijn eigenlijk doelen die je voor jezelf stelt, maar maak jij ze ook concreet? Je doelen opschrijven en uitwerken helpt je om je focus te behouden. 

Je kunt dit doen door per doel de volgende punten te doorlopen:

  • Formuleer je doel specifiek. Zorg dat het waarneembaar is, wanneer je het hebt bereikt. Stel jezelf vragen als: wat wil ik bereiken? Waarom wil ik dit bereiken? Wanneer gebeurt het?
  • Welke angsten/belemmeringen houden je tegen bij het realiseren van je doelen?
  • Wat kun je doen om deze angsten/belemmeringen de baas te zijn?
  • Welke eerste stap kun je binnen 48 uur zetten om dichter bij je doel te komen?
  • Welke grote stap kun je binnen 7 dagen zetten om dichter bij je doel te komen?

Visualiseer je doelen
Het visualiseren van je doelen gaat je helpen om je doelen ook daadwerkelijk te behalen. Wat je aandacht geeft groeit en als je focust op het resultaat, zul je immers meer je best doen om je doel te bereiken. 

Visualisatie is een techniek waarmee je een mentale voorstelling maakt van een situatie of een gevoel. Je kunt hier rustig voor gaan zitten en je in gedachten voorstellen hoe het eruit ziet als je je doel hebt gehaald. Bedenk hoe je je voelt op het moment dat je je doel hebt bereikt, hoe je er dan uitziet, hoe trots je zult zijn. 

Vergelijk je toekomst en droombeeld met hoe je situatie nu is. Denk goed na over de verschillen tussen je situatie nu en je ideale situatie of je ideale leven. Doordat je nadenkt over dit contrast, krijg je goede inzichten in wat er nog moet gebeuren om je ideale leven waar te maken en dit motiveert dan ook om je aan je goede voornemens te houden. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *