Waar moet je op letten bij cosmeticaproducten?

083 Beauavis Carola van der Poel Schoonheidssalon Laren Huidverbetering Bewustwording Welzijn Schoonheidsspecialist Hoofdmassage Ontspanningsmassage

Voor ieder cosmeticaproduct geldt: vóórdat het op de markt komt, is het product uitvoerig beoordeeld op veiligheid. Aan cosmetica zijn strenge eisen gesteld om veilig te worden bevonden. Ieder cosmetisch product moet voldoen aan de strenge maatstaven van de wet en wordt onderworpen aan een veiligheidsbeoordeling voordat het op de markt komt.

Dit gezegd hebbende betekent het niet dat je huid altijd goed zal reageren op cosmetica. Denk bijvoorbeeld aan overgevoeligheidsreacties, een allergische reactie of zelfs een hormoonverstoring. Veel ingrediënten blijken bij (langdurig) gebruik toch nadelige gevolgen te hebben voor je huid en je totale gezondheid.

Heel ingewikkelde, maar ook hele ‘alledaagse’ stoffen worden in cosmetica gebruikt, zoals water, honing en melk. De combinatie van ingrediënten bepalen de gewenste eigenschappen van het product, zoals geur, kleur, zuurgraad, smeerbaarheid, houdbaarheid én werking. 

De ingrediënten in cosmetica kunnen we onderverdelen in natuurlijke, synthetische en biotechnologische stoffen en daarnaast is er nog onderscheid te maken tussen plantaardige en dierlijke stoffen. Dierlijke stoffen hebben geen meerwaarde op de plantaardige variant en zouden vermeden moeten worden. Nuttige dierlijke stoffen kunnen immers biotechnologisch geproduceerd worden. Het wil niet zeggen dat natuurlijke stoffen bij voorbaat beter zijn dan synthetische of biotechnologische stoffen. Er bestaan namelijk ook natuurlijke stoffen die juist extreem schadelijk zijn voor de huid. Daarbij zijn er synthetische of biotechnologische stoffen die zelfs zuiverder zijn dan de natuurlijke variant en een prima werking hebben op de huid. Het is dus van belang per ingrediënt te kijken of het gezond, efficiënt en ethisch verantwoord is.

Er zijn duizenden bestandsdelen die kunnen voorkomen in cosmetica. Als je wel eens de lijst met stoffen op een product bekeken hebt kan dit snel overweldigend zijn en dat maakt de zoektocht naar een geschikt cosmeticaproduct lastig.

Om te beginnen is het belangrijk om deze stoffen te vermijden:

Minerale olie
Gebruik nooit minerale olie! Minerale olie (een dode, arme vul-olie afkomstig uit petroleum) vormt bij hogere concentraties een niet doorlaatbare film op de huid en tast daardoor de natuurlijke huidbarrière aan. De verstorende werking van minerale olie komt vaak pas tot uiting zodra er gestopt wordt met het product. Overigens bevat minerale olie geen bouwstenen voor de huid. Benamingen voor minerale olie zijn o.a. Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Parafin Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum Liquid, Petroleum Oil, White Mineral Oil en White Oil. Ook Vaseline behoort tot dezelfde familie.

Parfum
De nummer 1 onder de meest voorkomende oorzaken van een cosmetische allergie. Vaak aangeduid in de ingrediëntenlijst als parfum of fragrance, maar ook Geraniol en Linalool komen vaak voor. Uiteraard bestaan er nog veel meer benamingen die aanduiden dat er parfum aan het product is toegevoegd. Vooral bij een gevoelige huid is het belangrijk om parfum te vermijden.

EDC’s / hormoonverstoorders
EDS’s zijn hormoonverstoorders: stoffen die ons hormonale systeem nabootsen en veranderen. Ze kunnen kankerverwekkend zijn en gezondheidseffecten hebben op langere termijn. Verschillende EDC’s zijn al verboden of mogen maar beperkt worden gebruikt.

Parabenen
Parabenen zijn een groep conserveringsmiddelen. Een aantal parabenen wordt ervan verdacht hormoonverstorend (ECD) te zijn. Bovendien zijn veel mensen er allergisch voor. Of ergens parabenen in zitten kun je vaak (maar niet altijd) opmaken uit de benaming op de ingrediëntenlijst. Parabenen worden steeds minder gebruikt in cosmetica. Je ziet weleens op een verpakking staan ‘vrij van parabenen’ of ‘0% parabenen’.

De zoektocht naar het juiste merk

Na bovenstaande informatie gelezen te hebben kun je je waarschijnlijk goed voorstellen dat het voor mij als een grote verantwoordelijkheid voelde het juiste product te kiezen voor mijn salon.

Jaren geleden volgde ik bij de ANBOS een cursus over de werking van cosmetische ingrediënten. Dit inspireerde mij enorm, waardoor ik mij nog meer ben gaan verdiepen op dit vlak. Ik ben nog meer kennis op gaan doen door het lezen van boeken, onderzoeken, etc. Met deze kennis op zak ben ik zorgvuldig op zoek gegaan.

Het heeft mij uiteindelijk gebracht bij de producten van Dr. Baumann.

Dr. Baumann is een natuurlijke huidverzorgingslijn van hoge kwaliteit. Deze wordt bereikt door een selectie van natuurlijke ingrediënten die de gezondheid en de werking van de huid maximaal respecteren en versterken. Onder deze voorwaarden wordt de lijst van bruikbare ingrediënten zeer sterkt ingekort. 

Een vakkundige, juiste selectie is dan ook van groot belang voor de gezondheid en de schoonheid van je huid. Hierdoor kunnen we het risico op overgevoeligheidsreacties, allergische reacties, vroegtijdige huidveroudering en/of essentiële tekorten zo goed als volledig uitsluiten.

Heb je vragen over een ingrediënt of over de producten van Dr. Baumann? 
Laat hieronder een reactie achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *